verduurzamen

Dit zijn de voordelen van verduurzamen

Je huis verduurzamen is veel werk en kost bakken met geld. Tenminste, dat is wat vaak wordt gedacht. Maar niets is minder waar! Er zijn vaak veel financieringsopties en de (financiële) voordelen van verduurzaming zijn direct al merkbaar. In dit blog zetten we een aantal voordelen van verduurzaming van je huis voor je op een rijtje.

Verhoging van de woningwaarde

Niet alleen een vernieuwde keuken of dubbele garage verhogen de woningwaarde van je huis. Ook minder zichtbare zaken, zoals het energielabel, hebben effect op de waarde van je huis. Een energielabel vertelt iets over de relatieve zuinigheid van een woning. Niet alleen hoe zuinig de woning is, maar ook hoe zuinig deze zou kunnen zijn. Het energielabel is sinds 2015 verplicht bij verkoop van een woning. Uit onderzoek is gebleken dat een huis met energielabel A een meerwaarde van 12.000 euro heeft op een huis van label D. Hoe energieneutraler je woning, hoe hoger de waarde. Naast een hogere woningwaarde heeft het energielabel ook effect op de verkoopbaarheid van de woning. Bovendien krijg je bij sommige geldverstrekkers korting op de rente wanneer het energielabel hoger is. Zie verduurzamen dan ook als beleggen in je eigen woning!

Bijdragen aan de toekomst

Leave it better than you found it. Met andere woorden: werken aan een betere toekomst voor de volgende generatie. Wist je dat woningen in Nederland gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ongeveer 10% van de Nederlandse CO2 uitstoot? Kun je nagaan wat voor verschil we kunnen maken als we allemaal ons huis zouden verduurzamen. Een gemiddeld huishouden produceert jaarlijks 23 ton aan CO2. Ter vergelijking: dat zijn 2,5 rondjes rondom de aarde met de auto. Alleen al door het isoleren van een spouwmuur bespaar je ieder jaar 1.600 kilo CO2!

Binnen- en buitenklimaat

Je huis verduurzamen draagt bij aan een beter klimaat. Maar wist je dat je op deze manier ook bij kunt dragen aan een beter binnenklimaat? We brengen een groot deel van onze tijd binnen in huis door, maar staan misschien niet stil bij de effecten van luchtvochtigheid, luchtvervuiling en vocht. De lucht in je huis kan tot wel vijf keer vervuilender zijn dan buiten! Dit heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Schimmel, huisstofmijt en bacteriën kunnen leiden tot allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. Dit kan allemaal voorkomen worden door goede ventilatie.

Onafhankelijk van de energiemarkt

De energiekosten schommelen ieder jaar. In 2020 en 2021 zijn de energiekosten flink omhooggegaan door een combinatie van factoren: de coronacrisis, de situatie in Rusland en Oekraïne, en de klimaatdoelstellingen waar de overheid zich aan moet houden. Huishoudens zijn vaak volledig afhankelijk van de leveranciers en de overheid, en grote kans dat je afgelopen jaar extra hebt bezuinigd op gas en licht. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf energie te genereren, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, een warmtepomp of goede isolatie. Dit is even een investering, maar scheelt op korte termijn al aanzienlijk in de kosten.

Drost & Alosery hypotheken Almere

Wil jij graag je huis verduurzamen, maar weet je niet hoe je dit moet financieren? De meeste mensen kiezen voor een (verhoging van de) hypotheek. Door geld te lenen voor energiebesparende maatregelen gaan je hypotheeklasten weliswaar omhoog, maar je energiekosten dalen relatief gezien meer. Bovendien zijn er steeds meer banken die een rentekorting geven op de hypotheek wanneer je investeert in het verduurzamen van je woning. De specialisten van Drost & Alosery kunnen je hierin adviseren. Zij kunnen je ontzorgen bij de financiering en het vinden van een leverancier voor energiebesparende voorzieningen. Neem gerust contact op voor meer informatie!

Vergelijkbare berichten