energiekosten

energie besparen? 7 tips voor de winter

De winter komt eraan. Dat betekent dat de verwarming weer aan gaat, terwijl de energieprijzen op dit moment hoger zijn dan ooit tevoren! Wist je dat in de meeste gevallen de helft van een energierekening de stookkosten betreft? Wij zijn voor jou gaan uitzoeken hoe jij kunt besparen op je energiekosten zonder dat je in de kou hoeft te zitten.

Tip 1: bestrijd tocht

Als het tocht in jouw huis, verlies je ongemerkt veel kostbare warmte. Loop daarom eens kritisch door je huis om te ontdekken waar het allemaal tocht. Met heel simpele middelen als tochtstrips, tochtband, borsteltjes onder de deuren en deurdrangers bereik je al veel. Vergeet ook de naden van de vlizotrap en het luik van de kruipruimte niet af te plakken met tochtband. Vervang het oude, niet goed sluitende kattenluik door een nieuw en goed geïsoleerd exemplaar, hang een gordijn voor je trap om warmte niet naar boven te laten ontsnappen en breng een brievenbustochtstrip aan de binnenkant van je voordeur aan. Zo houd jij de warmte binnen en bespaar je op je energiekosten.

Tip 2: zet je verwarming een graadje lager

Wist je dat je al 7% op je energiekosten bespaart wanneer je de verwarming een graadje lager zet? Zet ’s nachts en als er niemand thuis is de verwarming laag. Niet in elke kamer hoeft de verwarming aan te staan. Vooral niet in ruimtes die niet gebruikt worden. Draai de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat ook alvast omlaag.

Tip 3: korter douchen

Geniet jij er ook zo van om lekker lang onder de warme douche te staan? Misschien moet je je eens afvragen hoe belangrijk dat eigenlijk voor je is. Met korter douchen kun je namelijk fors op je energiekosten besparen.

Tip 4: bye bye stand-by

Heb jij je weleens gerealiseerd hoeveel apparatuur er bij jou in huis op stand-by staat? Zo’n apparaat verbruikt over het algemeen maar weinig stroom, maar dat verbruik kan door bepaalde functies toch een stuk hoger zijn. Bijvoorbeeld als je tv via een netwerkverbinding oproepbaar is of een quickstartfunctie heeft. Maar een ouder apparaat kan ongemerkt in de stand-bystand ook meer stroom gaan gebruiken. En dan heb je nog het zogenoemde ‘sluipverbruik’ wat je ziet bij een oplader die in het stopcontact blijft zitten als je telefoon, tablet of andere apparatuur er niet meer op is aangesloten. Dan gebruikt hij namelijk nog steeds energie (en hij kan zelfs oververhit raken en brand veroorzaken). Haal de stekkers uit je stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar.

Tip 5: weg met die grote energieslurpers

We hebben ze allemaal in huis: de grote energieslurpers. Maar weegt het gemak of plezier écht op tegen die hoge energierekening? Is die elektrische boiler, het tropisch aquarium, waterbed, tweede koelkast of vriezer, airconditioner, wasdroger, vaatwasser of grote tv-scherm je dat waard? Het is in elk geval goed dat je je ervan bewust bent, zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Tip 6: isoleer je huis

Als je al bovenstaande tips al hebt opgevolgd en je nog meer op je energierekening wilt besparen, is het ook zinvol om eens te onderzoeken hoe goed jouw huis geïsoleerd is. In een goed geïsoleerd huis stook je namelijk aanzienlijk minder dan in een huis waar veel warmte ontsnapt via het dak, de muren en de vloer.

Tip 7: verduurzaam je woning

Je kunt nog een stap verder gaan in het verduurzamen van je woning door een zonneboiler aan te schaffen, zonnepanelen of een warmteboiler te laten plaatsen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Je kunt overwegen om je hypotheek te verhogen. Als je extra geld leent voor energiebesparende maatregelen, gaan je hypotheeklasten omhoog, maar dalen je energiekosten. Vaak is de besparing groter dan het bedrag dat je per maand meer aan je hypotheek moet betalen. Onder de streep ga je er dus vaak op vooruit! Neem gerust contact met ons op. Dan kunnen wij van Drost & Alosery Hypotheken je alles vertellen over die extra financieringsmogelijkheden.

Vergelijkbare berichten