seniorenhypotheek

Seniorenhypotheek, wat weet jij ervan?

Er is een nieuwe fase in je leven aangebroken: je bent met pensioen. Een periode waar je je hele leven hard voor hebt gewerkt. Je hoeft nu niet meer te werken, maar mag juist de dingen gaan doen die je altijd al wilde doen. En er is ruimte om zaken te ondernemen die eerder niet konden. Maar wellicht is er wel geld nodig om je plannen te kunnen uitvoeren. Een seniorenhypotheek is daarom misschien wel iets voor jou.

Wat is een seniorenhypotheek?

Misschien voel je je nog helemaal geen senior, maar je leeftijd zegt wellicht anders. Hier is uiteraard niks mis mee en biedt bovendien nieuwe kansen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hypotheek die speciaal is ontwikkeld voor senioren. Na je pensioen kun jij hierdoor namelijk nog een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen.

Welke soorten seniorenhypotheek zijn er?

Onder de seniorenhypotheek verstaan we verschillende hypotheekproducten:

  • Aflossingsvrije hypotheek: maandelijks betaal je alleen rente en hoef je niet per se af te lossen. Je maandlasten worden hierdoor lager.
  • Annuïteitenhypotheek: je betaalt hierbij elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag splitst zich in een deel rente en een deel aflossing. Je profiteert in het begin vooral van deze hypotheek, doordat je netto maandlasten het laagst zijn. Later wordt het bedrag wel hoger.
  • Lineaire hypotheek: bij deze vorm betaal je elke maand een vast bedrag, plus rente over je openstaande hypotheekschuld. Eerst zal het bedrag daarom wat hoger zijn. Maar doordat je snel aflost, ben je over de hele looptijd een kleiner bedrag kwijt.

Wat gebeurt er met mijn overwaarde?

De stijgingen van de huisprijzen zijn je vast niet ontgaan. Dit terwijl jij vroeger je fijne woning hebt gekocht voor, in tegenwoordige ogen, een koopje. Het is daarom mogelijk dat de waarde van je huis is gestegen. Zodra deze waarde van je huis hoger is dan je resterende schuld, spreken we van overwaarde. Daarnaast is het ook mogelijk dat je al een groot deel van je hypotheek hebt afgelost. De overwaarde kun je verzilveren, waardoor er een aanvulling wordt gedaan op je (pensioen)inkomen.

Voor het verzilveren van je overwaarde zijn twee hypotheekvormen:

  • Krediethypotheek
  • Opeethypotheek

Wat kan ik met mijn overwaarde doen?

Hoe jij je overwaarde investeert, is geheel aan jou. Grote kans dat je kinderen hun vleugels uit hebben geslagen en er ruimte over is in huis. Je kunt het geld gebruiken om te gaan verbouwen. Misschien is een hobbykamer of een grotere slaapkamer een wens? Maar andere aanpassingen in het huis, zoals een traplift of badkamer op de begaande grond zijn ook fijne investeringen voor jou. Dit zijn hele praktische opties. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van het geld heerlijk te genieten!

Ik wil meer weten, waar kan ik terecht?

Hoe je seniorenhypotheek invulling krijgt of welke het beste bij je past is een persoonlijke kwestie. Elke levenssituatie is anders, daarom adviseren wij je graag. Bij Drost en Alosery Hypotheken hebben we een team aan financieel adviseurs staan met de nodige kennis. Samen zorgen we ervoor dat je de beste keus maakt en kunt genieten van je pensioen. Voor het maken van een afspraak, neem gerust contact met ons op.

Vergelijkbare berichten