huis verduurzamen

Verduurzamen: maak je huis klaar voor de toekomst

Een energieneutraal huis of ‘nul op de meter’; of het nu is omdat je aarde een warm hart toedraagt of omdat je je zorgen maakt om de hoge energieprijzen, het kan belangrijk zijn om je te verdiepen in manieren om je huis te verduurzamen. Het is doorgaans een flinke investering, maar wél eentje die zich na verloop van tijd weer terugbetaalt.

Energieneutraal of ‘nul op de meter’

Bij een energieneutraal huis is de energie die verbruikt wordt in balans met de energie die je zelf opwekt. Nieuwe huizen worden over het algemeen al zo gebouwd, maar een bestaand huis kun je ook verduurzamen. Wil je echt ‘nul op de meter’, dan moeten ook de huishoudelijke apparaten van door jouw woning opgewekte duurzame energie zijn voorzien.

Isoleren

Zorg er in eerste instantie voor dat je huis goed geïsoleerd is, zodat duurzaam opgewekte energie ook daadwerkelijk voor warmte in je huis zorgt, en niet (deels) via de vloer, het dak of de muren naar buiten verdwijnt. Ook met nieuwe kozijnen en isolatieglas kun je voorkomen dat er ’s winters geen warmte naar buiten verdwijnt en het ’s zomers aangenaam koel blijft in je huis. Weet je niet hoe goed jouw woning geïsoleerd is? Laat dan een isolatiecontrole uitvoeren door een specialist, zodat je precies weet of en waar warmte weglekt uit jouw huis.

van het gas af

Fossiele brandstoffen zijn vervuilend en eindig. Daarom streeft de rijksoverheid ernaar dat Nederland in 2050 helemaal van ‘het gas af’ is. Wanneer je cv-installatie aan vervanging toe is, is het verstandig om alvast over te stappen op een meer energiezuinige en duurzamere manier om je huis te verwarmen. Hierbij kun je denken aan een (hybride) warmtepomp die zijn warmte tot 80% uit de lucht, aardbodem en grondwater haalt. Een andere mogelijkheid is de biomassaketel, waarbij pellets en hout(snippers) ervoor zorgen dat je woning duurzaam verwarmd wordt. Tot slot is er ook nog de zonneboilercombi waarmee je naast het verduurzamen van je woning ook nog eens het water voor het sanitair verwarmd. Een verwarmingsinstallateur kan je informeren welke optie voor jouw budget en jouw woning de beste keuze is.

Groene stroom opwekken

Met een goed geïsoleerd huis en een duurzamere manier om je huis te verwarming alleen, ben je er nog niet helemaal. Je kunt ook zelf groene stroom opwekken door zonnepanelen te (laten) plaatsen. Met een zonneboiler of warmtepompboiler wordt ook het water dat je voor sanitaire doeleinden gebruikt duurzaam verwarmd.

Ventileren

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig: alles goed isoleren zodat je de duurzaam opgewekte warmte goed binnenshuis houdt, en dan tóch gaan ventileren. Toch is dat verstandig omdat er anders te veel vocht in de lucht blijft hangen. Vochtige lucht is niet alleen lastiger te verwarmen, maar het biedt ook een prettig klimaat aan schimmels, waardoor er meer kans is op luchtwegproblemen. Het zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Zorg daarom voor een goed ventilatiesysteem. Laat je ook hiervoor weer goed informeren en schakel een ventilatiespecialist in voor advies over verduurzamen.

Advies over financieringsmogelijkheden

Je woning verduurzamen vraagt soms om een forse investering. Wanneer je de resultaten op de langere termijn bekijkt, kan het uiteindelijk voordelig uitpakken voor je maandlasten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je hypotheeklasten omhoog gaan als je extra geld leent voor energiebesparende maatregelen, maar dat de energiekosten dalen. Vaak bespaar je zelfs meer dan dat je extra moet betalen! Er zijn zelfs extra financieringsmogelijkheden wanneer je je huis wilt renoveren naar een ‘nul op de meter’ woning. Onze adviseurs van Drost & Alosery Hypotheken kunnen jou alles vertellen over de verschillende financieringsmogelijkheden. Neem contact op voor een afspraak!

Vergelijkbare berichten