maandlasten

Zo bespaar jij op je maandlasten!

De inflatie stijgt. Sterker nog, we hebben te maken met de hoogste prijsstijgingen in decennia. Energie, benzine, voedingsmiddelen: we moeten steeds dieper in de buidel tasten. Het is daarom belangrijk om grote kostenposten, zoals je maandlasten, goed in de gaten te houden. In dit blog geven we tips waarmee jij op je maandlasten kunt besparen.

Extra aflossen

Je kunt je maandlasten verlagen door extra af te lossen op je hypotheek. Dit kan op verschillende manieren: je kunt eenmalig een groot bedrag aflossen, of ieder jaar een beetje extra aflossen. Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt wel per hypotheek. Het voordeel van extra aflossen is dat je totale hypotheekschuld daalt, waardoor je maandlasten ook omlaag gaan. Maar extra aflossen is niet altijd verstandig. Het is daarom belangrijk om je opties te bespreken met de hypotheekadviseur.

Consumptief krediet

Is je huis meer waard dan de lopende hypotheek en heb je lopende leningen lopen? Dan is het mogelijk om deze leningen af te lossen uit de overwaarde van je huis. Door het verhogen van de bestaande hypotheek worden de lopende lening afgelost. Hierdoor kan je soms wel honderden euro’s per maand besparen!

Verduurzamen

Ook het verduurzamen van je huis leidt tot lagere maandlasten. Denk hierbij aan het isoleren van je huis. Hoe beter je isolatie, hoe minder je hoeft te stoken voor aangenaam wooncomfort en hoe lager je energierekening. Een ander populaire optie zijn zonnepanelen. Zonnepanelen zijn even een investering, maar verdienen zichzelf snel terug doordat je eenvoudig je eigen energie opwekt en dus energiekosten laag houdt. Bovendien verhoog je hiermee de waarde van je woning.

Oversluiten

Ondanks dat de rente is gestegen, is deze nog steeds laag. Oversluiten loont in sommige gevallen daarom nog steeds. Je hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit, met een goedkopere rente. Hier komt wel het één en ander bij kijken, zoals een boeterente, je inkomen en de waarde van je woning. Wil je weten of het oversluiten van de hypotheek in jouw situatie interessant is? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

Vergelijkbare berichten