rentestijging

Rentestijging: dit is het gevolg voor jou

Sinds oktober 2021 is de hypotheekrente aan het stijgen. Zo’n rentestijging heeft gevolgen die je vooral merkt wanneer je een huis wilt kopen of verkopen. Een stijgende hypotheekrente heeft namelijk invloed op de huizenprijzen én de hoogte van het bedrag dat je maximaal mag lenen.

Historisch hoog

Hoewel de hypotheekrente aan het stijgen is, is deze nog steeds relatief laag als we deze vergelijken met de afgelopen decennia. Met name in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was de rente historisch hoog. De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland gemeten was in 1981: 13,4%!

Meer rente, minder aflossen

Wanneer jij een hypotheek aanvraagt, zal eerst het maximale bedrag wat je kunt lenen berekend worden. Hiervoor wordt een rekentool gehanteerd om uit te rekenen wat je maandelijkse woonlasten mogen zijn. Hoeveel je daarmee aflost op je hypotheek, hangt helemaal af van de vorm die je kiest, maar een deel van je maandbedrag is altijd de rente die je betaalt voor de lening. Stel dat er is berekend dat jouw maandelijkse woonlast 700 euro mag bedragen, dan is het deel rente door de rentestijging van de afgelopen tijd hoger dan dat het voor oktober 2021 zou zijn geweest. Het af te lossen deel zal daardoor lager zijn en dat betekent dus dat je door de rente een minder hoog bedrag kunt lenen.

Lagere huizenprijzen door rentestijging

Het gevolg daarvan is dat je de huizenprijzen inmiddels ook al weer enigszins ziet dalen. De rentestanden hangen namelijk nauw samen met de prijzen die er voor een huis gevraagd worden. Is de rente laag, dan worden woningen duurder. Is er sprake van rentestijging, dan zullen de huizenprijzen dalen.

Wel of niet oversluiten

Maar wat nu als je rentevaste periode (binnenkort) afloopt en je van je hypotheekverstrekker een nieuw (hoger) renteaanbod krijgt? Dat kan een behoorlijke aanslag zijn op je toch al flink gestegen maandlasten die veroorzaakt zijn door inflatie en de gestegen energiekosten. Je hypotheekrente oversluiten kan in zo’n geval de moeite lonen om geld te besparen op je maandlasten.

Gunstigere voorwaarden

Oversluiten houd in dat je je bestaande hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. In grote lijnen is het vergelijkbaar met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Je kunt hiervoor kiezen omdat je maandlasten er lager door worden, of omdat je wilt overstappen naar een andere hypotheekvorm. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er extra kosten aan verbonden zitten.

Wij kunnen je helpen

Maar hoe weet jij nu wat met de huidige rentestijging voor jou de beste optie is? De kans is groot dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Laat ons dan gewoon eens met je meekijken. Wij kunnen precies voor jou in kaart brengen op welke extra kosten je moet rekenen bij het oversluiten en wat voor jou de beste hypotheekverstrekker is. Als onafhankelijk adviseur hebben wij namelijk een breed arrangement van hypotheekaanbieders en kunnen wij je helpen bij de keuze voor een hypotheek met de scherpste rente en de beste voorwoorden.

Vergelijkbare berichten